Hoe vergroot je ‘RESPECT’ op de werkvloer en andere gebieden? Hier 5 tips om RESPECT te versterken!
Respect, het is een container begrip. Voor een ieder betekent het iets anders. Iedereen wilt met respect behandeld worden maar dit gebeurt niet altijd om verschillende redenen. Enkele redenen leg ik verderop uit wat mijn perspectief hierop is.
Hier twee definities uit het woordenboek.
Rugbyers staan erom bekend hun hoofd cool te houden en fouten te erkennen..
1.Respect betekent aanzien, eerbied of waardering, die men heeft voor (of ontvangt van) iemand vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden. Het woord betekent oorspronkelijk omzien naar, en vandaar rekening houden met.
2. Komt van re-spect; dus nog eens, (beter) kijken naar de ander, waardoor je de kwaliteit van die ander beter waarneemt, en je jezelf wat minder belangrijk maakt ten opzichte van die ander. (creëert bescheidenheid)
Hier mijn definitie: ‘Respect’ is een houding vanuit integriteit waarbij waardering en erkenning centraal staan en men omkijkt naar een ieder door je in te leven vanuit oprechte nieuwsgierigheid en bescheidenheid. Respect geven of tonen is belangrijk als basis in al je relaties. Het is iets wat vaak direct 2 kanten op werkt. Het creëert veiligheid.
In de rugbysport is respect een belangrijke kernwaarde. Dit zie je terug in rituelen en gedrag van spelers, scheidsrechters, coaches en zelfs bij de supporters en fans! Iets waar andere sporten (nog) niet zoveel mee doen.
Hier 5 tips, of eigenlijk 5 spelregels om respect te versterken (thuis of) op het werk.
1) Wees je bewust van je (non) verbale communicatie tijdens interactie. Bijvoorbeeld: Denk aan gezichtsuitdrukkingen, toon, oog contact of niet, snelheid waarmee je iets zegt. Vraag feedback hoe je over komt als je hier iets mee wilt.
2) Ontwikkel een een oprechte interesse in hoe anderen iets zien. Bijvoorbeeld: Vraag eens door met de intentie iemand zijn/haar kijk/beweegredenen/drijfveren te ontdekken en te begrijpen. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om iedere dag bij 1 a 2 personen door te vragen vanuit deze houding voor een aantal weken en ga kijken wat je ontdekt en wat dit met jou en de communicatie doet!
3) Neem aan dat iedereen wel ergens sterk/getalenteerd/slim/geniaal is in iets. Stel jezelf als doel om iedere dag weer in gesprekken met anderen eens te luisteren, te vragen vanuit bewondering en gelijkwaardigheid. Iedereen heeft positief ontwikkelde dingen. Ga hier vanuit en stap zo de communicatie in. Wat ervaar je?
4) Wanneer je het niet eens ben met iets, leg dan zelf uit waarom dit zo is. Velen roepen regelmatig het niet eens te zijn en beargumenteren dit niet..Dit creeert onduidelijkheid en ook wel eens afstand.Stel jezelf als doel om dit netjes en duidelijk te zeggen wanneer dit zich voor doet. Laat de ander je niet vragen waarom, maar wees zelf pro actief en vertel gelijk waarom jij dit vind. Kijk wat er gebeurt..
5) Leer om het ook af en toe eens iets te hebben fout te hebben/verkeerd te hebben gedacht/beoordeeld EN twijfel dan vooral niet om gelijk dit toe te geven bij de ander…En durf hierbij ook eens te lachen om jezelf..Neem jezelf niet te serieus, dit relativeert…Dit werkt fantastisch in je eigen relatie met je partner by the way.. Trots aan de kant, nederigheid en bescheidenheid voorop en spreek. Doet wonderen!
Wat betekent respect voor jou?