Winnende teams maken vaker fouten

Wist je dat effectieve en winnende teams veel vaker fouten maken dan slecht functionerende teams?

Dit onderzocht Amy Edmondson in een groot onderzoek onder verschillende bedrijven en teams.

Maar hoe zit dit nu? En hoe is dit nu mogelijk? Na lang puzzelen kwam Edmondson erachter dat goed functionerende team niet zozeer meer fouten maakten, maar dat zij eerder geneigd waren om fouten te rapporteren en met elkaar te bespreken.

Lering die we hieruit kunnen trekken is dat de (psychologische) veiligheid in veel teams niet optimaal is. Men durft niet zeggen wat men echt denkt, voelt of er heerst een cultuur van het weg vegen van je fouten of dat er negatief wordt gesproken over fouten maken.. Dit creëert onveiligheid.

Hoe zit dat bij jouw team? Worden fouten eerlijk en open besproken ten behoeve van een winnende attitude in het team waar fouten maken ok is?

#veiligheid # foutenmaken #winnendteam

work-5382501_1920.jpg

Vertragen om vervolgens weer te kunnen versnellen

Even eruit... Even los komen..het heeft zo zijn voordelen... Ook ik ondervond dit weer afgelopen twee weken in Frankrijk met mijn gezin in prachtige natuurrijke omgeving...

Soms is het letterlijk en figuurlijk afstand nemen heel krachtig voor helderheid, scherpte, rust en ordening van je gedachten.. Inzichten en creatieve flow komen makkelijker...

Tegelijkertijd is het net als rennend richting een finishlijn..In beweging zien we niet altijd alles helder en stabiel.. Wanneer we even stil staan zien we werkelijk het parcours hoe het loopt en mogelijk ook de finish meer helder. Dit is wat we vaker moeten doen. Stoppen met het hamsterwiel waar we ons vaak in bevinden.

Het was voor mij in meerdere opzichten lekker om er even uit te zijn.

Kortom maak tijd voor ‘deep thinking.’

Wanneer we een gewoonte maken van diep nadenkwerk blokken, maken we ruimte vrij voor creativiteit en kun je jouw gedachte orderen in deze snelle wereld. Het is van essentieel belang om vooruitgang en snelheid te creeren in werk en leven..

Ik noem dit zelf 'vertragen om te versnellen'..

Nu weer: hernieuwde energie en focus om verder te gaan!

Wanneer ben jij voor het laatst vertraagd om vervolgens te kunnen versnellen?

Mooie dag!

blog.jpg

Ben jij een TOPondernemer, TOPleider of TOPmanager?

Ben jij een TOPondernemer, -manager of -leider?

In dit mini bog wil ik je een paar tips geven over wat je kunt doen om beter te presteren in je werk en leven.

Het TOP principe gebruik ik in mijn coaching en training trajecten (met de C.H.A.M.P.I.O.N. methode)staat dit voor:

Totaal - Optimaal - Presteren in alle vlakken van werk en leven.

Afgelopen jaren heb ik het belangrijkste gebied: 'slaap' sterk verbeterd door:

-blijvend verdiepen in hoe dit werkt in lijf en hoofd

Een fit en een krachtig hoofd en lijf zorgen voor een sterk en gefundeerd bedrijf! Investeer en excelleer!

Een fit en een krachtig hoofd en lijf zorgen voor een sterk en gefundeerd bedrijf! Investeer en excelleer!

-slaap consistentie (zelfde tijd naar bed en op staan 5-7x per week)

-donkere slaapkamer gecreëerd

-verlichting in huis, tv, telefoon, laptop dimmen/filter

-temperatuur slaapkamer aanpassen (15-21 graden)

-kwalitatief beter bed

-minder warm deken

-meten met tools hoeveel ik slaap en nodig heb

En zo zijn er nog meer aanpassingen die tot kleine maar merkbare verschillen hebben geleid.

Resultaten hier van zijn dat ik onder andere:

-productiever ben -scherper ben

-fitter ben -stabiel humeur heb

-hogere focus en meer in het moment ben

-minder stress ervaar en beter met druk om ga

Welke gewoonten en rituelen werken voor jou om optimaal te presteren en zelfs te peaken als het er toe doet?

Wanneer heb jij jouw beste dag of week?

Wat doe je dan (wezenlijk) anders? En wat maakt dat je dit niet altijd week op week kunt volhouden?

Ben benieuwd of je iets met de tips gaat doen!

Doe jij aan Reflectie op je week om zo op jouw groeipad te blijven?

Afgelopen week had ik weer een drukke week en juist dan is het verleidelijk om niet stil te staan bij wat er (minder) goed gaat en waar je stapjes vooruit zet.

Afgelopen vrijdag was voor mij weer het moment om mijn week door te nemen te kijken wat ik heb gedaan, heb bereikt en te kijken wat ik heb gedaan om te scoren. Wat levert mij dit op? Een goed gevoel, een verstevigd zelfvertrouwen en een zo realistisch mogelijk zelfbeeld en weten dat je nog steeds op de goede weg zit (vanuit ambities en gestelde doelen).

Ik spreek regelmatig drukke ondernemers en managers die zo druk zijn dat ze (bijna) niet meer terugkijken en kijken waar ze gescoord hebben en wat de impact kan zijn op hun ontwikkeling.

In mijn coaching en training geef ik hier aandacht aan zodat jij blijft groeien met voldoening en je jouw doelen bereikt. Het gaat om de kleine dingen, en deze op structurele basis toepassen. Juist dit maakt het verschil als je je wilt onderscheiden! #highperformance

Wat zegt de foto jou? Dit is wat ik er onder andere uit haal: Om te scoren moet je ook (veilig) 'landen'. 'Landen' door in het spel het punt te maken maar ook 'even stil staan' en nadenken over wat je eigenlijk aan het doen bent hoe dit zo gelopen is...:)

vliegen.jpg

Minstens 5 redenen waarom vieren van kleine en grote overwinningen/stapjes belangrijk is op persoonlijk en/of professioneel vlak.

Vandaag op 26 oktober wordt een halve finale gespeeld tussen Engeland en Nieuw Zeeland in het rugby.. Op bovenstaande foto zijn de Engelsen te zien.. Zouden ze te vroeg juichen? We zullen het zien vandaag! Ik ga er ieder geval voor zitten omdat ik een enorme passie heb voor deze mooie respectvolle en gedisciplineerde teamsport. In dit artikel schrijf ik over vieren van kleine en grote overwinningen en stapjes en de voordelen hiervan in je werk en leven.

Wat kan vieren toch mooi en krachtig zijn. Groot of kleine overwinningen of stapjes. Ik weet dat het werkt en raad dan ook iedereen aan om meer te vieren in leven en werk! Waarom? Hieronder beschrijf ik vanuit mijn persoonlijke ervaring, kennis en vanuit de positieve psychologie hoe het (voor jou en/of je team) kan werken!

Vieren in de sport, heel normaal! 

In de sport zie je vaak dat goede inzet en 'wedstrijden' winnen wordt gevierd. En al zeker in mijn rugby verleden op het hoogste niveau van Nederland, vierden we er op los! Iedere thuiswedstrijd was het sowieso een feestje. Niet alleen omdat we veel wonnen met het eerste en tweede team in de periode 2002-2009, maar ook omdat we er een gewoonte van hadden gemaakt om de inzet, harde werk en behalen van doelen te belonen. De Castricumse rugbyclub was destijds 5 x landskampioen 2003-2004-2005-2006-2007 en won vele andere titels en toernooien. Vandaag de dag wint deze mooie club nog steeds veel titels en strijden ze wederom voor de landstitel! Beter gezegd zijn het rituelen die kracht, plezier, trots en verbinding brengen. Dit deden wij soms in teamverband in de kleedkamer maar zeker ook in het clubhuis samen met onze supporters en fans. Dit fenomeen vind nog steeds plaats bij thuiswedstrijden (en ook wel uitwedstrijden) van de senioren. Soms ook door middel van thema kleding die je dient te dragen na de wedstrijd. Plezier, uit je comfortzone en toch een eenheid vormen zijn belangrijke kenmerken van sterke teams.

Effect van belonen van jezelf of anderen 

Belonen van positief gedrag bij personen of teams creëert een opwaartse spiraal. We staan even stil en vieren dit vaak gezamenlijk. Hoe groter de regelmaat van dit ritueel, hoe groter het effect op je positieve 'state of mind'! We verlangen er naar en kijken er weer naar uit! Verderop ga ik hier dieper op in.

Organisaties en teams vandaag de dag 

Toch zie ik om mij heen in organisaties, (sport) teams en individuen niet altijd dat er gevierd wordt wanneer we weer iets hebben bereikt, hoe klein ook. Soms weten we niet beter en soms zit onze nuchtere overtuiging ook in de weg zoals: "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg"! Of we denken dat het niet belangrijk genoeg is. Ook hoor en ik zie ik in mijn coaching en training met individuen dat we nog niet altijd geleerd hebben om trots te zijn op onszelf en onze prestaties. Trots zijn op anderen is vaak niet het probleem. Een dankbare en reflecterende houding op waar je staat en hoe je daar stap voor stap gekomen bent is dan ook van belang voor individuen en teams als je meer bewust voldoening wilt ervaren om te blijven groeien.

Geluksstofjes cocktail explosie 

Als we kijken naar wat er gebeurt bij (samen) vieren, dan gebeurt er ook wat op 'geluksstofjes niveau' in het menselijk lichaam. Dan hebben we het over hormonen en neurotransmitters. Bij een overwinning/scoren of raken van een doel in wat voor context dan ook, nemen we vaak een winnaarshouding aan met armen in de lucht. Op zo'n moment maken we testosteron aan (gevoel van beheersing/competentie/kracht en zelfvertrouwen). Maar ook de geluksstofjes zoals dopamine (het geluksgevoel van iets behaald/gescoord te hebben), serotonine (het geluksgevoel dat je trots bent op jezelf en/of anderen) en oxytocine (het stofje wat vrij komt bij verbinding/goed gesprek/fysiek contact zoals een hand,schouderklopje of omhelzing). En 'last but not least' is er ook nog wel eens een geluksstofje genaamd endorfine die om de hoek komt kijken. Deze komt(vlak) na het voltooien van een zware mentale of fysieke taak! (geeft een geluksgevoel en werkt pijnstillend). Kortom een cocktail voor flow en euforie!

Betekenis van vieren? 

Wat betekent eigenlijk 'iets vieren'? Ik denk daar het volgende over. Vieren kan op verschillende manieren. Klein of groots, met krachtige woorden, iemand persoonlijk in de spotlight te zetten, jezelf te trakteren op iets leuks/lekkers, een drankje (met zijn allen) of een (thema) feestje! Vieren van resultaten of van vrijheid of gewoon het leven vieren op een mooie dag op het terras en even genieten (liefst samen met mensen die je dierbaar zijn). Thema's die bij vieren komen kijken: samen verenigen met anderen, betekenis geven aan iets wat je hebt behaald. Trots, hard werk, liefde, bewustwording, verankeren van een mooie herinnering, genieten, los gaan, feesten, het moment van jou (met anderen) om stil te staan bij wat is en wat is behaald en hoe iets verloopt en waar dit toe leidt.

Progressie en momentum 

Waar het om gaat bij het vieren van 'vooruitgang' op persoonlijk of professioneel vlak, is het bewust stil staan en hiervan genieten bij wat je (al) hebt bereikt. Dit geeft betekenis en dit creëert progressie. Het ervaren van progressie, door het te zien en te voelen, maakt dat je in het proces richting het behalen van persoonlijke en professionele doelstellingen door blijft gaan. Progressie motiveert en maakt dat je dus door gaat waar anderen misschien stoppen. Mensen die een overmatige focus hebben op met name het einddoel en resultaat, haken sneller af en falen. Het gevolg is dat er zelfs faalangst ontstaat en men voorzichtiger wordt in doelen stellen. Progressie staat dus voor betekenisvolle vooruitgang. Dit is wat steeds meer mensen, teams en organisaties omarmen. Het betekent een continue golf van beweging en verbetering. Ook wel momentum genoemd. Momentum omschrijf ik als een energie en een gevoel van verlangen om je acties en doelen te blijven nastreven en waarbij je tegelijkertijd je gelukkig en succesvol bent in je handelen. Actie op actie lukt in het proces. Het zijn steeds grotere domino stenen die omvallen. Je hebt vaart en veel zelfvertrouwen. In werkelijkheid is het voornamelijk een cocktail van een verhoogde dopamine-serotonine-spiegel. Het voordeel hiervan is dat je doelgerichter bent, creatiever, het leren gaat je makkelijker af, je hebt meer energie en je voelt je goed. Een recept voor groei dus! Het neigt zelfs richting een 'flow-experience', waarbij je optimale prestaties behaald en het allemaal vanzelf lijkt te gaan. In de sportwereld zeggen ook wel dat we 'in the zone' zitten. Hoe zit het met jouw momentum? Jouw voorwaartse energie?

Belang van vieren in deze tijd 

Vieren en progressie gaan hand in hand. Zeker in deze drukke snelle maatschappij waar we steeds meer keuze(stress) hebben en meer/beter/best willen. We jagen door en plannen ons leven ram vol. Hierdoor vergeten we vaak stil te staan bij wat nog meer belangrijk is. Voldoening halen onder andere uit genieten van de momenten dat het goed gaat. Genieten doe je in het moment, genieten doe je alleen of samen. Vieren=genieten=voldoening= vooruitgang.

Creëer een systeem! 

Wat ik doe in mijn eigen leven en in mijn werk met coachees, teams en wat ik verkondig als spreker is het creëren van een systeem waarin verschillende elementen terug komen zoals reflectie op wat goed gaat, waar je dankbaar voor bent, een stuk waardering voor elkaars diensten en prestaties en waar ruimte is om trots momenten met elkaar te delen! Vieren doe je dan eigenlijk ook al. Vieren kun je na het benoemen in zo'n gesprek ook altijd er nog aan vastplakken. Sommige mensen en teams zorgen al voor iets leuks in het vooruitzicht wat iedereen weet waar je naar toe werkt, in wat voor vorm dan ook.(Bij voorkeur zo min mogelijk financiële beloningen) Soms is juist leuk om met een verrassing aan te komen! Waardering, dankbaarheid en trots zijn dan ook op deze manier dicht verweven met vieren. Het zorgt immers voor betekenisvolle vooruitgang.

gijs en cin.jpg

Dus...pak je momentje 

Eventjes terug bereikte ik weer een voor mij belangrijk professioneel doel. Heerlijk om dat dan even met je partner samen op een terrasje te vieren met een heerlijk koud wit wijntje en een broodplankje met heerlijke tapenades..Hoe je het ook doet, doe iets wat voor jou betekenis heeft.

Gewetensvragen 

Wanneer heb jij (of je team of organisatie) voor het laatst echt bewust iets gevierd in je persoonlijke of professionele leven? Wat doe jij om momentum te behouden voor jezelf en/of je team? Wat zou de mogelijke impact zijn op je eigen vooruitgang of die van jouw team of organisatie? Wat als je dit systematisch zou inbouwen? Wat zou jou dat op langere termijn opleveren?

Wat ik doe in het bedrijfsleven 

Ik bied high performance coach en trainingstrajecten aan voor ambitieuze leidinggevende, ondernemers en teams om met meer plezier optimaal te presteren op het gebied van persoonlijke en professionele relaties en prestaties. Dit resulteert erin dat men meer focus, flow en voldoening ervaart wat er voor dat men echt het verschil kan maken in hun veld!

Verder geef ik geef interactieve lezingen, genaamd 'winspiratie sessies', over mijn ervaringen en kennis op het hoogste niveau van rugby en wat ik vandaag de dag nog steeds toepas bij ondernemers, leidinggevenden en teams middels coaching en trainingstrajecten. Ik bied ook trainingen op gebied energie management en duurzaam presteren. Veel organisatie worstelen met opgebrande werknemers en veel stress en werkdruk. Ik kijk vanuit een holistisch perspectief en kijk hoe het is gesteld met de mindset en het fundament van slaap, voeding, ontspanning en beweging.

Meer weten?

 Wil je meer weten over hoe ik over vieren denk op het gebied van leven en werk? Ik breng ambitieuze ondernemers, leidinggevenden en teams, met mijn (top)sport en rugbybril op een unieke manier graag letterlijk en figuurlijk in beweging om zo meer kennis en inzichten op te doen en te verankeren. Nieuwsgierig naar meer? Neem dan contact met me op of stuur me een email op: info@gijspannekeet.nl

gijs.png